Základní tipy pro zdravější pečení
Zdravé vánoční cukroví nemusí být jen pro fitness nadšence. Jde o drobné změny, které dokážou udělat velký rozdíl, a přitom to pořád bude skvěle chutnat!
- Celozrnná mouka místo bílé: Bílá mouka sice vykouzlí křehké pečivo, ale neobsahuje prakticky žádné živiny. Zkuste místo ní celozrnnou špaldovou nebo žitnou mouku. Cukroví bude mít o něco tmavší barvu a oříškovou chuť – a díky vláknině vás lépe zasytí!
- Přírodní sladidla: Místo klasického cukru zkuste sáhnout po přírodnějších variantách, jako je med, datlový nebo javorový sirup, případně kokosový cukr. Nebo zkuste cukroví sladit rozemletým sušeným ovocem. Tato sladidla mají nižší glykemický index, takže tělu dodávají energii pozvolna, a navíc jsou bohatší na minerály.
- Zdravější tuky: Všechny tuky nejsou stejné! Místo margarínu použijte kokosový olej, který cukroví dodá lehce exotický nádech. Klasické máslo zase zkuste nahradit tím přepuštěným (ghí), jež má jemnou máslovou chuť a lépe se tráví.
- Obohaťte své cukroví: Proč nepřidat trošku něčeho zdravého do každého kousku? Rozinky, ořechy, semínka, kokos nebo třeba nastrouhané ovoce dodají cukroví vlákninu, vitaminy i minerály. A když k tomu přidáte třeba špetku skořice nebo zázvoru, chutě budou ještě výraznější. Skořice je navíc jedna ze superpotravin!
3 tipy pro speciální pečení
Pokud chcete letos vykouzlit opravdové vánoční zázraky, zkuste ještě pár dalších tipů, které vás možná překvapí, ale o to víc nadchnou!1. Bezlepkové varianty: Pro ty, kteří lepek nemohou nebo se mu chtějí vyhnout, je tu spousta alternativ. V obchodech najdete mouky, jako je mandlová, kokosová nebo třeba pohanková. Nejenže se krásně pojí s ostatními ingrediencemi, ale dodají cukroví jemnou a jedinečnou chuť.
2. Lokální či fair trade suroviny: Vánoce jsou výjimečným obdobím, a tak se vyplatí investovat do surovin, které jsou čerstvé a kvalitní. Vyberte si třeba lokální med nebo ovoce z blízké farmy. A pokud máte možnost, sáhněte po fair trade surovinách jako čokoláda či vanilka – při vánočním pečení budete mít lepší pocit!
3. Veganské varianty: Zdravější cukroví může být i zcela rostlinné! Místo vajec použijte chia semínka smíchaná s vodou, kravské mléko můžete nahradit rostlinným, například mandlovým nebo ovesným. Takové cukroví ocení nejen vegani, ale i všichni, kdo chtějí vyzkoušet něco nového.
Pečení zdravého vánočního cukroví může být příjemná aktivita pro celou rodinu.
4 recepty na tradiční vánoční cukroví ve zdravější variantě
1. Cukrfree vanilkové rohlíčky
Chcete zkusit vanilkové rohlíčky bez mouky a cukru? Stačí sáhnout po ořechové mouce – mandlová dodá těstu jemně nasládlou chuť, pokud máte rádi sladší, použijte kešu anebo přidejte trochu přírodního extraktu ze stévie. Mouku smíchejte podle receptu se změklým máslem, vejcem, trochou prášku do pečiva a vanilkovým extraktem. Asi 2 cm vysoké rohlíčky se v troubě pečou maximálně 15 minut. Další nízkosacharidové tipy do vánoční kuchyně najdete tady.
2. Špaldové linecké cukroví
Recepty Hanky Zemanové, známé propagátorky biovaření, se vždy zaměřují na zdravé vaření ze sezonních surovin. Špaldová verze oblíbeného lineckého cukroví vychází z jejích kuchařek BioAbecedář a Nová Biokuchařka a v podstatě jde o to nahradit klasickou pšeničnou mouku a cukr jejich zdravější alternativou. V tomto případě použijeme špaldovou mouku a javorový sirup. Poté už stačí jen přidat máslo a citronovou kůru v požadovaném poměru – ideálně v biokvalitě – a můžeme se pustit do pečení!
3. Bezlepkové perníčky
Vánoce si snad ani nejde představit bez vůně perníčků! Hledáte-li zdravější recept bez cukru, bílé mouky, mléka a vajec, máme pro vás skvělý tip z portálu JímeJinak. Klasickou mouku nahrazujeme pohankovou, místo vajec použijeme chia gel a máslo vyměníme za kokosový olej. Perníčky sladíme rozinkami, kyprou strukturu jim dodává namísto prášku do pečiva starý dobrý kvásek. Další zdravé recepty na vánoční cukroví najdete tady.4. Raw vosí hnízda
Jestli chcete vyzkoušet nějaký raw recept, začněte třeba právě vosími hnízdy podle receptu Zuzany Noah z Love of Raw. Jsou jemné a nadýchané a obejdete se bez cukru i piškotů. Z kokosové mouky, rozmixovaných sušených jablek, mandlí, kakaa, karobu a kokosového cukru vykouzlíte kakaové těsto, které pak tvarujete do úlků pomocí formičky. Každý úlek naplníte krémem z banánů, kokosového cukru a tahini pasty, který jednoduše umixujete dohladka. Stačí malá lžička krému do každého úlku – a pak už jen přiklopit kouskem lineckého nebo vlašským ořechem. Pokud vás zajímá raw, inspirujte se dalšími vánočními recepty.Není nutné vzdát se oblíbených pochoutek. Vánoční cukroví může být stejně lahodné a přitom o něco šetrnější k našemu zdraví. Když si dáte o pár kousků víc, nemusíte hned plánovat novoroční diety a předsevzetí. Stačí se zaměřit na kvalitní ingredience, přírodní sladidla a pečení s trochou lásky.
Další tipy, jak podpořit své zdraví i v zimě:
- Jak začít běhat a vydržet pro začátečníky z pera zkušených běžců
- Jednoduché tipy, jak se hýbat i v zimě
- 5 fitness aplikací na doma
- Vše, co potřebujete vědět o správném saunování
Připravte si letos na Vánoce zdravější verze cukroví a uvidíte, že chutnat bude vám i vašim blízkým. Užijte si svátky, dopřejte si to, co máte rádi, a dejte šanci receptům, které vám možná otevřou dveře k novým chutím a zážitkům. A hlavně – krásné a klidné Vánoce!